El celler – Vins singulars de la Mediterrània i l’Atlàntic

Coca i Fitó és un celler innovador, dinàmic i creador de vins singulars format pels germans Toni i Miquel Coca i Fitó.

En Toni Coca i Fitó, gran enòleg català, ha dedicat la major part de la seva vida a la recerca i al coneixement de la viticultura, a entendre la interacció mineral del sòl i la vinya, així com a comprendre les diferents varietats de raïm i la seva capacitat d’envelliment i d’interacció entre elles.

En Miquel Coca i Fitó, més preparat per a la gastronomia i la bellesa de la vida, s’ha encarregat de fer els vestits d’aquestes joies perquè ajudin a transmetre la bellesa que amaguen dins l’ampolla.

El que hem buscat a través de Coca i Fitó és poder assolir l’excel·lència en l’elaboració, i oferir i compartir vins que il·lusionin i emocionin. Uns vins amb els quals poder interactuar, que parlin i amb els que hi puguem parlar. S’ha buscat el que sembla tan senzill com el fet d’obrir una ampolla de vi, tastar-lo i que ens faci somriure.

Coca i Fitó és un projecte que va començar l’any 2006 a la DO Montsant. L’any 2010, buscant la bellesa de la garnatxa blanca, es comencen a elaborar vins blancs a la DO Terra Alta. Un any més tard, i per si no en teníem prou, junt amb uns petits viticultors de la DO Empordà es comencen a elaborar vins en aquesta zona.

Gràcies al fet que els nostres vins tenen una bona acollida en el mercat, aquesta parella d’emprenedors han aprofitat qualsevol ocasió per a engegar nous projectes en col·laboració amb altres mestres del món del vi, per poder compartir saviesa. Els darrers somnis fets realitat han estat l’elaboració de vins a la DO Ribeira Sacra i a la DOQ Priorat.

En l’elaboració dels nostres vins hi intervenen diversitat de factors, que com a resultat final ens donen uns productes de gran singularitat. Per aconseguir-ho hi ha tres elements principals: l’essència mineral, a través de combinacions de diferents sòls; el cupatge de varietats, que mentre una varietat ens omple la boca de fruita i volum, l’altre ens aporta tanins i frescor; i la criança, on un mateix vi pot envellir en bótes de diferents roures i torrats, així com en àmfores i dipòsits de ciment o d’acer inoxidable.

La idea de tot plegat és aconseguir una columna vertebral, on la força del vi sigui la frescor i la fruita, i ens ompli la boca. Les diferents tècniques de cupatge de sòls, varietats i envelliment aporten infinitat de matisos que ens faran anar més enllà, ens transportaran i faran somiar. En definitiva, ens faran gaudir de l’experiència.

La major part del raïm és propi, procedent de petites vinyes conreades de forma integrada i sostenible, pensant en el vi, però també en l’entorn. Al final, tot és paisatge i sentiment.

Les imatges que vesteixen les ampolles dels nostres vins són obra de l’il·lustrador Oriol Malet. En cadascun dels dissenys s’ha buscat transmetre l’essència del vi i descriure les sensacions que aquest ens aportarà, sigui per la seva frescor, estructura, alegria, experiència sensorial…

De ben segur que els germans Coca i Fitó us sorprendrem ben aviat amb noves idees que ens volten pel cap.

Desitgem de tot cor que gaudiu del bon vi.

PDF